Ülkemizde 06 Şubat 2002 yılında kurulan Türkiye Hokeyi Federasyonuna, günümüze kadar gelen süre içerisinde toplam 5 Federasyon başkanı öncülük etmiştir.
Ali Aytemiz (06.02.2002 -23.07.2003) Türkiye Hokeyi Federasyonu kurucu başkanı olan ve 06.02.2002 – 23.07.2003 tarihleri arasında Federasyon Başkanı olarak görev yapan Ali Aytemiz 25.04.1943 Kars doğumlu olup; evli ve iki çocuk babasıdır. Üniversite eğitimini Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümünde 1971 yılında tamamlayan Ali Aytemiz, Aytemiz Petrol Şirketleri A.Ş’nin de kurucu başkanıdır.
Kurucu Başkan sıfatıyla Çim Hokeyi branşında önemli isimler içerisinde yer alan Ali Aytemiz Yönetim Kurulunu oluştururken, dönemi sporcularının ailelerinden de faydalanmış, ülkemize henüz dahil olmuş Hokey branşı ile ilgilenen kişilerin Yönetim Kurulunda yer almasına olanak sağlamıştır.
Hokey branşını ülke çapında geliştirme hedefini esas alan Ali Aytemiz ve ekibi, hokeyi geliştirmek adına ilk antrenör kursunu 16 Eylül 2002 tarihinde İstanbul’da düzenlemiştir. Kursta teknik-taktik ve özel antrenman bilgisi dersleri, FIH tarafından eğitimci olarak görevlendirilen Breant Dans tarafından verilmiştir. Ali Aytemiz döneminde 2003 yılı itibariyle çeşitli illerde hakemlik kursu açılmış 71 hakem Çim Hokeyi Hakemi olmaya hak kazanmıştır. Mayıs ayında Türkiye Cumhuriyetinin İlk Hokey Büyükler Türkiye Şampiyonası yapılmış, 7 erkek ve 4 bayan takımı katılmıştır. Ayrıca ilk uluslararası müsabaka da bu dönemde yapılmıştır. Yine 2003 yılında 10 ilde antrenör, sporcu ve hakem seminerleri düzenlenmiş, Bulgaristan Millî Takım Antrenörlerinden Stanamir Chakalov ile Millî Takımlar Baş Antrenörü Eyüp Barbaros Tuzcuoğulları tarafından katılımcılara Hokey eğitimi verilmiştir.
Ömer Şahin (23.07.2003 – 11.12.2004) Türkiye Çim Hokeyi Federasyonu kurucu Başkanı Ali Aytemiz’den sonra görevi devralan Ömer Şahin, 23.07.2003 – 11.12.2004 tarihleri arasında görev yapan ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Federasyon Başkanlığına atadığı ikinci Federasyon Başkanıdır.
01.01.1946 Mersin/Mut doğumlu Ömer Şahin, evli ve üç çocuk babasıdır. Üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde 1971 yılında tamamlayan Ömer Şahin, göreve geldiği yıllarda henüz ülkemizde yeni yeni tanınan Çim Hokeyi branşını bilinir hale getirmek ve özellikle kulüpleşme ve tesisleşme yönünde olumlu adımlar atmak üzere çalışmalar yapmaya özen göstermiştir. Göreve geldiğinde 163 sporcu ile Federasyon Başkanlık görevini üstlenen Ömer Şahin, görev süresinin sonunda Çim Hokeyi sporcu sayısını 1200 civarlarına çıkarmayı başarmıştır.
Çim Hokeyinin tanıtılması ve yaygınlaştırılması hedefi doğrultusunda, Yönetim Kurulunda, devletin Vali ve Müsteşar gibi üst yönetim kademesindeki kişilerin var olmasını sağlayan Ömer Şahin, Ali Aytemiz başkanlığında ülkemizde Çim Hokeyini tanıtmak ve geliştirmek adına davet edilen Bulgaristan Hokey Takımı Milli Antrenörlerinden Stanamir Chakalov’un görev süresini sona erdirerek öncelikle bu branşla ilgilenen gençlerimizi ve Milli Takımlarımızı Türk antrenörlerimize teslim etmiş ve dönemi sırasında Balkan Şampiyonalarıyla, Avrupa Şampiyonalarına Türk Hokey Milli takımlarının katılımını sağlamış ve Milli Takımlar düzeyinde ilk galibiyet de Ömer Şahin döneminde alınmıştır.
Selahattin Akpınar Dönemi (11.12.2004 – 11.10.2006) Türkiye Çim Hokeyi Federasyonu Başkanlık görevini 11.12.2004 – 11.10.2006 tarihleri arasında yürüten Selahattin Akpınar, kurucu Başkan Ali Aytemiz ve Ömer Şahin’den sonra seçimle Federasyon Başkanı olan ilk başkandır.
07 Nisan 1970 Kahramanmaraş doğumlu Selahattin Akpınar, evli ve iki çocuk babasıdır. Lisansını Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi Öğretmenliği, Yüksek lisansını Malatya İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölümü, Doktorasını Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği bölümünde tamamlayan Selahattin Akpınar, şu an Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda Yardımcı Doçent olarak Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanlığı görevine devam etmektedir.
Döneminde Avrupa Hokey Federasyonu faaliyet programında yer alan ve ülkemizin katılımının da yer aldığı müsabakalara Türkiye Hokey Federasyonunun tam anlamıyla katılımını sağlamış ve hokeyin ülke çapında gelişimini sağlamak amacıyla girişimlerde bulunmuştur. Selahattin Akpınar Federasyon Yönetim Kurulunu belirlerken, iş Adamları, Bürokratlar ve Eğitimcileri ön plana çıkarmış ve bu kişilerin kendi alanlarında Hokeyin geliştirilmesi ve tanıtımımın yapılması adına yapacağı çalışmalara öncelik göstereceklerini planlayarak Federasyon Yönetim Kurulunu oluşturmaya gayret göstermiştir.
Eyüp Barbaros Tuzcuoğulları (11.10.2006 – 05.09.2009) Türkiye Çim Hokeyi Federasyonu Başkanlık görevini 11.10.2006 – 05.09.2009 tarihleri arasında yürüten Eyüp Barbaros Tuzcuoğulları seçimle Federasyon Başkanı olan ikinci başkandır.
26.01.1970 Zonguldak doğumlu Eyüp Barbaros Tuzcuoğulları evli ve üç çocuk babasıdır. Lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Yüksek lisans eğitimini ise Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Spor Yöneticiliği Bölümünde tamamlamış olup; doktora eğitimine halen Bulgaristan Sofya Spor Akademisinde Hokey branşı üzerine devam etmektedir.
Hokeyin Türkiye’ye getirilebilmesi için kurucu Başkan Ali Aytemiz döneminde de önemli rol alan Eyüp Barbaros Tuzcuoğulları Yönetim Kurulunu belirlerken daha çok sponsor ve finans kaynağı sağlayacak kişileri tercih etmiş ve bu konuda başarılı olmuştur. Tesisleşme konusunda, ülkemize Açık Alan Hokey sahası temin etmek amacıyla Avrupa Hokey Federasyonu ile görüşmelerde bulunmuş ve 2008 yılında Avrupa Hokey Federasyonu’nun desteğiyle İskoçya Edinburgh Üniversitesinde kullanılmakta olan sahanın ülkemize hibe ettirilmesini sağlamıştır. 2007 yılında Avrupa Hokey Federasyonu Hakem Komitesine seçilen Eyüp Barbaros Tuzcuoğulları bu görevi 2009 yılına kadar devam ettirmiştir.
Döneminde, Erkek A Milli takımımız 2007 de ilk kez grup yükselme başarısını gösterirken, Kulüpler bazında ise Bayanlarda Çankaya Belediye Spor Kulübü Challenge müsabakalarında üçüncülük derecesi elde ederken; Keçiören Belediye Spor Kulübü ise Challenge II. müsabakalarında şampiyon olarak bir üst gruba yükselme başarısını göstermişlerdir. Eyüp Barbaros Tuzcuoğulları döneminde bir çok antrenör ve hakem yurt dışına eğitime gönderilmiştir.
Sadık Karakan (05.09.2009 – 09.02.2015) Türkiye Hokey Federasyonu mevcut başkanı olan Sadık Karakan 01.01.1966 Gaziantep/Oğuzeli doğumlu olup, birçok sivil toplum örgütleri ve derneklerde yöneticilik ve başkanlık görevi yapmıştır. 05.09.2009 tarihinde yapılan Federasyon seçimine aday olup, seçimi kazanarak, Federasyon Başkanlığı görevine seçilmiştir. Üniversite eğitimini 1996 yılında Bakü Devlet Üniversitesi Uluslararası Hukuk bölümünde tamamlamıştır.
Yönetim Kurulunda, branşın içinden gelen kişilere de yer vererek, camiayı daha iyi tanıma ve sorunları daha çabuk tespit edebilme yöntemini tercih eden Sadık Karakan, Yönetim Kurulu ile birlikte hokey branşı çalışmalarına hızlı bir giriş yapmış; branşın ana hedefi olan “Hokeyi ülke çapında tanınabilir hale getirmek” hedefinin yanı sıra, hem yurtiçi organizasyon sayısını, hem de yurtdışı organizasyonlara katılım sayısını arttırmayı amaç edinerek hokey branşındaki sporcu, hakem ve antrenörlerinin daha fazla yarışma ortamında bulunması ile Hokeyi geliştirme yönüne gitmeyi hedef edinmiştir.
Dönemi içerisinde, değişik yaş kategorilerinde Balkan Şampiyonluklarına ambargo koyan ve 2011 yılında Yunanistan’ın Atina şehrinde organize edilen Büyük Erkekler Açık Alan Avrupa Championship IV. Müsabakalarında da Türk Milli takımına şampiyonluk kazandıran Sadık Karakan, üst üste gelen başarılar neticesinde Türk Hokey A Milli takımının Dünya Hokey ligine çağrılmasını sağlamıştır. Milli Takımların eğitimi için Almanya’dan Christoph Bechmann ve Stephan Platz ile, Pakistan Milli Takım Antrenörlerinden Syed Kamran Shah ülkemizdeki hokey branşının eğitimi için Gelişim Kamplarında görevlendirilmek üzere ülkemize getirmiştir.
Eğitime çok önem veren Sadık Karakan, eğiticilerin eğitimi adı altında, Ülkemizdeki Antrenör ve hakemlerin eğitimi için, zaman zaman Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile de işbirliğine giderek, Dünyaca ünlü Hokey Teknik adamlarının, ülkemize gelmesini ve eğitim seminerleri vermelerini sağlamıştır.
Ülkemizde çim hokeyi branşını geliştirmek adına yeni illerimizde hokey branşını başlatmayı, yeni kulüpler kurulmasına öncülük etmeyi ve kulüplere malzeme yardımında bulunmaya öncelik veren Sadık Karakan, döneminde tesisleşme ile ilgili çok önemli çalışmalar yaparak, 2013 yılı sonuna kadar, Ülkemizde en az 3 açık alan nizami hokey sahasının yapılması hususunda prensip anlaşması yapmış ve görevi bıraktığı 09.02.2015 tarihinde geride tamamlanmış 3 nizami hokey sahası,4adet yeni başlamış saha projesi bırakmış olup, Milli takım ve kulüpler düzeyinde Avrupa Şampiyonlukları, idari ve mali yönden örnek olarak her yıl artan bütçe ödenekleri gibi sayısız başarıya imza atarak Türk Hokey aileisnin içinde unutulmaz bir iz bırakmıştır.
Kıvanç HÜRDOĞAN (04.04.2015 -22.10.2016)
Sadık KARAKAN (23.10.2016-31.10.2024)
Mustafa ÇAKIR (01.11.2024-.....)